Şarap şişelerinin dipleri neden çukurdur? Bu delik neden diğer şişelerde yok?
Şarap şişesini ters çevirdiğinizde altta büyük bir çukur olduğunu fark edeceksiniz. Bu, neredeyse yalnızca şarap şişelerinde bulunan, ancak diğer şişelerde nadiren görülen tuhaf bir özelliktir. Tamam ama şarap şişelerindeki bu çukur neden var?
Şarap şişelerinin diplerinde bulunan girintiler çağlar boyunca farklı işlevlere hizmet etmişse de günümüzde bu girintilerin çamur toplamaya yardımcı olduğu düşünülmektedir. Ayrıca şişelerin elle yapıldığı dönemde yapısal bütünlüğünü korumuştur. Günümüzde şişeler makineler tarafından üretilmekte ve çok daha güçlü camlar kullanılmaktadır, dolayısıyla bu çukurlara aslında artık gerek kalmamaktadır.
Uzmanların çoğu, bu çukurun şarap yıllandıkça kaldığını, çünkü tortu toplamaya yardımcı olduğunu ve döküldüğünde bardağınıza girme olasılığını azalttığını iddia ediyor. Ancak bu konuda rastgele bilimsel bir çalışma yoktur. Bazı insanlar bu çukurun şarabın kalitesini gösterdiğine inanıyor; kaliteli bir içecek varsa, düz dip, yemek pişirmek veya istenmeyen misafirler için saklanması gerektiğini iddia eder. Ancak bu tamamen yanlış değil.
Stéphane Sanchez, Sommelier ve Waitrose Şarap Uzmanı, Şarap şişesinin dibindeki çukur, üreticinin takdirindedir ve şarabın kalitesine herhangi bir etkisi yoktur.” diyor.
Kısacası genel kanı bu çukurun geçmişten gelen bir gelenek haline geldiği yönünde…